Dinsdag 14 oktober j.l. heeft WOWfood een rawfood workshop gegeven in het C-Mine Cultuurcentrum in Genk. Het eindresultaat: een eetbaar landschap, bestaande uit verschillende rawfoodgerechten, geïnspireerd op de herfst.
-
Fotoverslag: Raw food Experience
Lees verder » -
Theatertafelen: nieuwe voorstellingen
WOWfood heeft in samenwerking met Parkstad Limburg Theaters vorig jaar met groot succes het concept ‘Theatertafelen’ opgezet. En ook in het nieuwe theaterseizoen krijgt u weer de kans om voorafgaand aan een geselecteerd aantal voorstellingen te genieten van een volledig verzorgd driegangenmenu.
Theatertafelen is mogelijk bij de onderstaande voorstellingen:
Scapino Ballet Rotterdam – Icons op 23 oktober 2014
Vijftig Tinten… de parodie op 25 en 26 oktober 2014
Najib Amhali – I Amhali op 5, 6, 7 en 8 november 2014
Guido Weijers – Oudejaarsvoorstelling (try-out) op 15 november 2014
Isabelle Beernaert – Glass op 4 december 2014
Koninklijk Concertgebouworkest op 6 december 2014
Dreamsgirls op 18, 19, 20, 21 december 2014
St Petersburg Ballet – De Notenkraker op 28 december 2014
Swanlake on Ice op 2, 3 en 4 januari 2015
Janine Jansen & Itamar Golan – Vioolrecital op 31 januari 2015
NDT1 – Strike Root (Nederlandse festivalopening schrit_tmacher) op 26 februari 2015
The Sound of Music op 10, 11 en 12 maart 2015
Bløf – In Het Midden Van Alles op 13 maart 2015
Jaap van Zweden & DeFilharmonie op 14 maart 2015
Tineke Schouten – Gewoon doen op 18 en 19 maart 2015
War Horse [Diner] op 1, 2, 3, 4, 6, 8, 9, 10, 11 & 12 april 2015
War Horse [Brunch] op 5, 6 & 12 april 2015
Hartsvrienden op 9 en 10 mei 2015
Ellen ten Damme – Thuis bij Ellen op 17 mei 2015
Nick & Simon – Herinneringen! op 21 mei 2015De prijs van een dinerarrangement varieert van €21,50 per persoon tot €28,50 per persoon inclusief twee drankjes. Het menu wordt in buffetvorm geserveerd.
Reserveren is mogelijk via de website van Parkstad Limburg Theaters.Lees verder » -
Fotoverslag: IBA Parkstad 28 juni 2014
Volgens IBA Parkstad zijn flexibiliteit, creativiteit en innovatie nodig om de regio nieuw leven in te blazen. Aan al deze criteria heeft het team en de rawfoodlunch van WOWfood vandaag voldaan! 🙂
Lees verder » -
Programma WOWfood
Het programma van WOWfood voor de komende maanden ziet er anders uit dan verleden jaar.
- Voorlopig worden er geen reguliere workshops meer georganiseerd; de educatieve kant van WOWfood keert medio september – in een vernieuwde opzet – terug. En om een groter publiek te bereiken, wordt er in de ‘rustmaanden’ actief gezocht naar nieuwe workshoplocaties.
- Het culinaire brein achter WOWfood, Arend van der Heijden, vertrekt 19 juni richting Amerika waar hij zijn dochter gaat bezoeken. Rond 30 juni zal hij zijn werkzaamheden voor WOWfood hervatten.
- 27 en 28 juni is WOWfood verantwoordelijk voor de culinaire invulling van de IBA manifestatie in Heerlen. Zowel bij de voorbereidingen als het tweedaagse evenement is Arend zelf niet aanwezig. Het WOWfoodteam zal in zijn afwezigheid de klus tot een goed einde brengen! 🙂
- WOWchoc: de lancering komt steeds dichterbij!! Het goed in de markt zetten van dit geweldige product is de eerste prioriteit van WOWfood.
- Daarnaast is WOWfood bezig met het organiseren van speciale (workshop)avonden rondom het WOWchoc-assortiment, dit onder de werknaam “WOWcafé”. Binnenkort meer hierover.
Lees verder » -
IBA Parkstad manifestatie 27 en 28 juni
IBA staat voor creativiteit en innovatie. Mogelijk om deze reden is WOWfood gevraagd door de organisatie om de culinaire invulling van het evenement te verzorgen. Topkok Arend van der Heijden zal de volgende gerechten aanbieden op 27 en 28 juni.
Ceviche Peruano
Gemarineerde doperwten, peulen + oesterzwammen met een dressing bestaande uit: limoen, agave en koriander en ‘Baby greens’ /jonge groentenGuacamole Cubes
Paté van avocado’s tomaat, komkommer en rode uiRaw Peruano Rolls
Noten rolls met raw country red rice en lucuma en gemberLocal Greens
Lokale greens op smaak gebracht met lokale kruiden, eetbare bloemen en een dressing van huacatay en basilicumRaw Peruano Cracker
Peruaanse raw cracker met cottage cheese van cashewsUitnodiging / algemene informatie
“Geachte heer/mevrouw,
Tot 2020 fungeert Parkstad Limburg – aangewakkerd door de IBA – als experimenteergebied: een laboratorium dat in het teken staat van de fysieke transformatie- en de maatschappelijke transitie- opgave waarvoor Parkstad staat. IBA staat voor Internationale Bau Ausstellung. Het fenomeen IBA is in Duitsland ontstaan en uitgegroeid tot een creatieve aanpak met een bewezen economische impuls voor gebieden die in verandering zijn. De kern van de IBA bestaat uit een reeks spraakmakende, hoogwaardige en vernieuwende projecten die Parkstad transformeren en vernieuwen en in 2020 tijdens de slotmanifestatie tentoongesteld worden. IBA Parkstad is een primeur: de eerste volwaardige IBA buiten Duitsland.
De Open Oproep voor projecten is de sleutel van IBA Parkstad. Tijdens de Open Oproep kan iedereen die wil organiseren of ondernemen in Parkstad kleine of grote projecten indienen die Parkstad op een excellente manier op de kaart kunnen zetten en haar toekomst vorm geven.
Op 27 juni 2014 zal de IBA Open Oproep officieel van start gaan, ingeleid door een bestuurlijke delegatie en een selectie topsprekers uit de IBA-praktijk. Vanaf dit moment dagen wij iedereen uit concrete projectvoorstellen in te dienen.
U bent van harte welkom tijdens deze 2-daagse IBA manifestatie op 27 & 28 juni 2014. Voor meer informatie over de Open Oproep en de manifestatie bezoekt u www.iba-parkstad.nl.We verheugen ons op uw komst!
Namens IBA Parkstad Paul Depla, burgemeester Heerlen & Voorzitter AvA IBA ParkstadHet aantal plaatsen is beperkt, dus reserveer vóór 15 juni 2014 op www.iba-parkstad.nl. U kunt bij uw bevestiging aangeven of u één of beide dagen aanwezig zult zijn.”
Programma 27 juni 2014
20.00 uur Opening door moderator (open voor iedere IBA geïnteresseerde)
Bestuurlijke aftrap Paul Depla (burgemeester gemeente Heerlen) Patrick van der Broeck (gedeputeerde provincie Limburg)
Open Oproep door directie IBA Parkstad
Gastsprekers ‘Best Practices’ IBA Manfred Hegger, Bestuursvoorzitter HHS Planer + Architekten AG (Kassel, D)
Sonja Beeck, transformatiemanager IBA Sachsen-Anhalt
Hans-Dieter Collinet, Directeur-Generaal b.d. successieve ministeries Noordrijn-Westfalen verantwoordelijk voor IBA Emscherpark en regionale IBA’s
21.15 uur IBA Borrel
22.30 uur Afsluiting
Locatie Kerk Heilust, Kampstraat 50 6466 BR Kerkrade NederlandProgramma 28 juni 2014
De dag begint met inhoudelijke verdieping in het IBA Forum door sprekers uit binnen- en buitenland. Daarna verkent u met de bus bijzondere locaties in de regio, een avontuurlijke ontdekkingstocht door Parkstad. De routes voeren langs diverse bijzondere landschappen en inspirerende stedelijke gebieden. Alle deelnemers komen aan het eind van de middag samen bij slot Schaesberg voor een hapje en een drankje.
09.45 uur Ontvangst deelnemers Carbon6
10.00 uur Opening dagvoorzitter en directie IBA Parkstad
10.15 uur IBA Forum/mini symposium
12.00-16.00 uur Ontdekkingstocht IBA Parkstad langs een verscheidenheid aan inspirerende landschappen en uitdagende stedelijke gebieden
16.00-16.30 uur Aankomst slot Schaesberg
16.30-18.00 uur IBA BorrelLees verder » -
Fotoverslag Dutch Rawfood Festival
Fotoverslag van de tweede editie van het Dutch Rawfood Festival. WOWfood mocht de lunch verzorgen.
Lees verder » -
Dutch Rawfood Festival 2014
“Arend van der Heijden (WOWfood) zal tijdens het festival een exotische Peruaanse rawfood lunch serveren. Deze bijzondere lekkernijen worden geserveerd (als een cadeautje) in een organic doosje. De cracker voor deze lunch is ontworpen in samenwerking met Biobites. Hierbij het lunch menu voor € 12,50 p.p:”
Rawfood Lunch menu
Ceviche Peruano
Gemarineerde doperwten, peulen + oesterzwammen met een dressing bestaande uit: limoen, agave en koriander en ‘Baby greens’ /jonge groentenBataat Bites
Causa, een traditioneel Peruaans aardappelgerecht: zoete aardappel, knoflook en pureeGuacamole Cubes
Paté van avocado’s tomaat, komkommer en rode uiRaw Peruano Rolls
Noten rolls met raw country red rice en lucuma en gemberLocal Greens
Lokale greens op smaak gebracht met lokale kruiden, eetbare bloemen en een dressing van huacatay en basilicumRaw Peruano Cracker
Peruaanse raw cracker met cottage cheese van cashewsAlgemene informatie:
Datum: zondag 1 juni 2014Locatie: Boerderij Langerlust
Provincialeweg 24
1108 AB AmsterdamTickets zijn verkrijgbaar via: http://www.rawfoodfestival.nl
Lees verder » -
Social Beta Event 2014
De tagline van het Social Beta Event dit jaar is: “Future Is What’s Happening”. Dit evenement rondom (technologische) innovaties bestrijkt drie dagen (14, 15 en 16 mei) en meerdere locaties in Heerlen. WOWfood is alle dagen aanwezig met haar Raw Bakery en Raw Chocolate, en zal tevens de lunch verzorgen voor alle gasten op vrijdag 16 mei. Wees welkom om de culinaire innovaties te komen proeven!
Raw Bakery:
Bietencubes
Raw aardbeientaartRaw chocolatebars; WOWchoc
Peruvian Raw chocolate bars homemade by ‘WOWfood’
Smaken: Regular, Huacatay, Inca salt, PepperRaw chocolate bonbons
Creamy chocolate
HazelnootvullingKeuze Lunch Vrijdag 16 mei 2014
Seco Cordeno ; Peruvian local sheep stew met brood en ceviche
Poulet noir met brood en cevicheCausa; Peruvian potatosalad
Quinoa broodjes met bioham of biokaas
met een spread van guacamole & cheese salsaVegan chicken met tomaten -‘raw chocolate’ sauce
Quinoa flan ; omelet met quinoabroodMeer informatie / tickets: http://event.socialbeta.eu
Lees verder » -
Artikel Limburgs Dagblad: Rawfood / Interview met Arend van der Heijden
In de editie van 6 mei van het Limburgs Dagblad is een artikel over rawfood gepubliceerd waarin een interview met Arend van der Heijden (WOWfood) centraal staat.
Rawfood: ‘Levend voedsel geeft levende energie’
Aanhanger van de rawfood-trend streven naar het eten van ‘levend’ voedsel. Verhitten boven 42 graden doodt volgens hen ons eten en vernietigt waardevolle energie. Bakken, branden en koken gebeurt dus niet. Technieken als konfijten, vergisten en drogen worden wel toegepast. Door puur en biologisch te eten en voedsel vooral rauw te consumeren, blijven volgens rawfoodies enzymen, mineralen en andere waardevolle stoffen behouden. En dat zorgt volgens de pleitbezorgers van dit natuurdieet voor meer energie, een betere gezondheid en algemeen welbevinden. Rawfoodies eten bijvoorbeeld fruit, groenen, noten en zaden. Rauwe vis en vlees behoren ook tot de mogelijkheden, maar in de praktijk kiezen de volgers veelal voor een vegetarische levensstijl. Hoeveel aanhangers de rawfood-trend heeft in Nederland is niet bekend. Veel bekende acteurs en sterren zoals Demi Moore, Bryan Adams en Sting zijn rawfood-eters. Raw food kwam in 2012 in Nederland in het nieuws toen een moeder weigerde haar zoon naar school te sturen omdat hij daar in aanraking zou komen met ‘slecht’ niet rauw voedsel. Over de moeder en haar zoon werden de documentaires Rauw en Rauwer gemaakt.Koken zonder fornuis
Rawfoodies heten ze, de aanhangers van het rawfood-dieet. In hun streven naar een gezond voedingspatroon eten ze het liefst rauw voedsel, vooral groenten en fruit. Koken, bakken en braden is uit den boze. Arend van der Heijden uit Heerlen is kok én raw food-volgeling. “Raw food moet vooral lekker zijn.”Of ik een kop koffie wil, vraagt Arend van der Heijden (52) meteen na binnenkomst in de kookstudio in Heerlen. Koffie? Dacht dat dát voor een rawfoodie ook wel tot de ‘verboden vruchten’ zou behoren. “Nee hoor”, antwoordt Van der Heijden. Met mate, dat wel. En zeker geen Senseo, zo’n voorbewerkte koffiepad, maar zo puur mogelijk. “Je kunt zelfs koffie maken van ongebrande koffiebonen.” Hij serveert er zelfgemaakte koekjes bij. “Cocosmacrons.” Het is dat hij het erbij zegt, want ze lijken in de verste verte niet op de macrons uit de winkel. “Dadels, gember, kokos natuurlijk, en een beetje rauwe agave”, somt Van der Heijden wat ingrediënten op. Op lage temperatuur gegaard in de droogoven. Ik moet toegeven: smaakt zeker niet verkeerd zo’n raw food-macron. En dat is volgens Van der Heijden ook de bedoeling. “Als rawfoodie zit je niet de hele dag rauwe wortels en broccoli te knagen. Raw food moet vooral lekker zijn.” En hoe je lekker kookt, dat weet Van der Heijden als kok natuurlijk als geen ander. Hij werkte in restaurants door heel het land, voor theatergroepen en in kuuroorden. “Maar ik merkte na een aantal jaren dat ik er niet gelukkig meer van werd op lappen vlees om te draaien op de grill.” Van der Heijden raakte geïnteresseerd in Ayurveda, een hindoeïstische gezondheidsleer uit India, vegetarisch eten en gezonde voeding. En langs die weg kwam hij een aantal jaar geleden ook in aanraking met de raw food-beweging. Na een geleidelijke opbouw van drie jaar, eet van der Heijden op dit moment 100% raw. „Geen geraffineerde suiker, geen bloem, geen vlees en vis. En alles uit pakjes en voedsel dat industrieel is bereid, is voorbij”, zegt hij over de belangrijkste producten die hij weg laat. Maar er blijft nog genoeg over, verzekert de Heerlenaar. Allerhande zaden, vruchten en groenten, die hij betrekt bij natuurwinkels of rechtstreeks bij de producent. Want voor een rawfoodie moet alles zo biologisch, vers en natuurlijk mogelijk zijn. “Ja, dat kost tijd.” En je kunt niet zomaar naar de kantine voor een broodje kaas. “Klopt. Je moet steeds nadenken wat je de volgende dag gaat eten en daar de voorbereidingen voor treffen.” Want als rawfoodie maak je je eten voor een groot deel zelf. Als kok is die stap voor Van der Heijden natuurlijk wat minder groot. En hij was toch al gespecialiseerd in vegetarische en veganistische kookkunsten. Bovendien heeft hij van raw food inmiddels gedeeltelijk zijn beroep van gemaakt. In de kookstudio in Heerlen verzorgt hij raw food-workshops. Laat hij geïnteresseerden kennis maken met de smoothies, wraps of zijn raw food-lasagne. “Ik maak een Parmezaanse kaas van pijnboompitten, zeezout en gist”, zegt hij. En leidt zo zijn cursisten, in de kunst van het koken zonder fornuis. “Door te konfijten, te fermenteren of eten op lage temperatuur te garen in een droogoven.” Van der Heijden zelf zweert erbij. “Ik voel me fitter, heb meer energie en ben twintig kilo afgevallen.” Makkelijk is het raw food-dieet niet altijd. “Natuurlijk krijg je na een tijdje zin in een biefstuk en een biertje. Maar dan moet je sterk zijn.” Mensen die tijdens zijn workshops enthousiast worden over raw food raadt hij af om meteen ál te extreem met de voedingswijze aan de slag te gaan. “Dat moet je geleidelijk opbouwen. Uitproberen en aftasten. Je lichaam moet er ook langzaam aan wennen”, vertelt hij. “Ik heb er zelf ook drie jaar over gedaan.” Trouwens: het hoeft ook niet voor 100% rauw. Ook een dieet dat gedeeltelijk uit raw food bestaat, is volgens Van der Heijden al de moeite waard. “Ook dat is winst.”
Tekst: Ron Langenveld
Foto’s: Annemiek MommersLees verder » -
WEEK VAN HET W(ETEN): Pop-uprestaurant en Ayurveda Food Experience
Kaldenbroeck organiseert i.s.m. WOWfood-oprichter Arend van der Heijden de Week van het (W)eten. Hieronder vindt u het vrijgegeven persbericht met daarin het volledige programma.
W E E K V A N H E T (W) E T E N…
POP UP RESTAURANT & AYURVEDA FOOD EXPERIENCE
In de week van 4 t/m 10 mei a.s. organiseert KALDENBROECK, Huys voor Puur Leven, in samenwerking met topkok, food designer en Ayurvedisch practitioner Arend van der Heijden: DE WEEK VAN HET (W)ETEN, gebaseerd op de 5000 jaar oude Indiase gezondheidswetenschap AYURVEDA.‘AYURVEDA in al zijn facetten’ is actueler dan ooit en biedt een andere kijk op gezondheid, waarbij voeding een grote rol speelt.
Hoe beter je voeding op jouw unieke constitutie is afgestemd, hoe verfijnder en voedzamer het effect voor elke cel, waarbij zelfs de diepste lagen in ons lichaam worden bereikt (zenuwstelsel / hormonen).
In de WEEK VAN HET (W)ETEN maak je door tal van activiteiten kennis met de 6 smaken van Ayurveda: zoet, zout, zuur, bitter, wrang en scherp. Elke smaak met zijn eigen betekenis en werking. Bewust zijn van wat je eet; weten wat voor jouw UNIEKE constitutie van belang is, gezond of minder gezond is… zal een veranderingsproces op gang brengen. In alle opzichten.
In de WEEK VAN HET (W)ETEN wordt kennis gecombineerd met GENIETEN…
Info m.b.t. deelname / kosten: www.kaldenbroeck.nl
Aanmelden / reserveren: [email protected] / 077.7600036
PROGRAMMA
zondag 4 mei
10.00 uur Pranayama door Dave Peeters (Puur Yoga). Mindful ademen verbetert gezondheid.
14.00 – 17.00 uur Ayurvedische Brunch / Food Art. Mindful Food. Vedic Raw.
18.00 – 19.30 uur Pop Up Ayurveda restaurant (3 gangen diner). Bij mooi weer buiten op het weideterras…maandag 5 mei
12.30 uur: LUNCH. Puur en Biologisch. Voor biologische/duurzame ondernemers.
Voor iedereen die ‘biologisch’ en een ‘gezonde planeet’ een warm hart toedraagt.
15.00 uur: Ayurvedische Voetmassages
18.00 – 19.30 uur: Pop Up Ayurveda restaurantdinsdag 6 mei
09.00 uur: Ayurvedisch ontbijt
10.00 uur: Morning YOGA (Dru) door Edith Hielckert
11.30 uur: Abhyangam Massages door Kaldenbroeck therapeuten
Duur: 60 min. Kan hele dag op afspraak.
12.30 uur: Ayurvedische LUNCH, voor elke constitutie
14.00 uur: KOOK Workshop AYURVEDA ‘THE BASIC’ incl. diner 18.00 uur
18.00 uur: Pop Up Ayurveda restaurant (3 gangen diner)woensdag 7 mei
07.30 uur: Early Morning YOGA (Hatha) door Marlien Bongers
09.00 uur: Ayurvedisch ontbijt
10.00 uur e.v.: Ayurvedisch consult door Dr (Vaidya) Prachi Mahajan
13.30 uur: KINDER YOGA met Dave Peeters.. in de natuur
14.30 uur: KINDER KOKEN IN DE WEI (fornuis in de wei), met
poppenspel van Ruben Komkommer
15.00 uur: Ayurvedische Voetmassages
18.00 uur: Ayurveda Café.. Diner met live muziek…. buiten.donderdag 8 mei
07.30 uur: Early Morning YOGA (Hatha) door Marlien Bongers
09.00 uur: Ayurvedisch ontbijt
11.30 uur: Abhyangam Massages door Kaldenbroeck therapeuten
Duur: 60 min. Kan hele dag op afspraak.
12.30 uur: Ayurvedische LUNCHvrijdag 9 mei
07.30 uur: Early Morning YOGA (Hatha) door Marlien Bongers
09.00 uur: Ayurvedisch ontbijt
12.30 uur: Ayurvedische LUNCH
15.00 uur: KOOK Workshop AYURVEDA ‘THE BASIC’ incl. diner
18.00 uur: Pop Up Ayurveda restaurantzaterdag 10 mei
09.00 uur: Ayurvedisch ONTBIJT
12.30 uur: Ayurvedische LUNCH
15.00 uur – 17.00: Ayurvedische HIGH TEA met o.a. raw chocolat, originele chai (thee), rawfood muffins, groenten innovaties op zoete Ayurvedische wijze, vedic scones, hartige samosa’s, raw cheese panir met Ayurvedische chutneys en marmelade’s. Verse aardbeien met tulsi (indiase basilicum) en een energy smoothie.
Algemene informatie
Info m.b.t. deelname / kosten: www.kaldenbroeck.nl
Aanmelden / reserveren: [email protected] / 077.7600036Periode: 4 t/m 10 mei 2014
Locatie: Kaldenbroeck
Kaldenbroek 1c
5973RJ Lottum (Limburg)
NederlandLees verder »