Krantenart LD 6 mei '14 - Rawfood - Wowfood-cover

Artikel Limburgs Dagblad: Rawfood / Interview met Arend van der Heijden

Rawfood, WOWfood

In de editie van 6 mei van het Limburgs Dagblad is een artikel over rawfood gepubliceerd waarin een interview met Arend van der Heijden (WOWfood) centraal staat.


Rawfood: ‘Levend voedsel geeft levende energie’

Aanhanger van de rawfood-trend streven naar het eten van ‘levend’ voedsel. Verhitten boven 42 graden doodt volgens hen ons eten en vernietigt waardevolle energie. Bakken, branden en koken gebeurt dus niet. Technieken als konfijten, vergisten en drogen worden wel toegepast. Door puur en biologisch te eten en voedsel vooral rauw te consumeren, blijven volgens rawfoodies enzymen, mineralen en andere waardevolle stoffen behouden. En dat zorgt volgens de pleitbezorgers van dit natuurdieet voor meer energie, een betere gezondheid en algemeen welbevinden. Rawfoodies eten bijvoorbeeld fruit, groenen, noten en zaden. Rauwe vis en vlees behoren ook tot de mogelijkheden, maar in de praktijk kiezen de volgers veelal voor een vegetarische levensstijl. Hoeveel aanhangers de rawfood-trend heeft in Nederland is niet bekend. Veel bekende acteurs en sterren zoals Demi Moore, Bryan Adams en Sting zijn rawfood-eters. Raw food kwam in 2012 in Nederland in het nieuws toen een moeder weigerde haar zoon naar school te sturen omdat hij daar in aanraking zou komen met ‘slecht’ niet rauw voedsel. Over de moeder en haar zoon werden de documentaires Rauw en Rauwer gemaakt.

Koken zonder fornuis

Rawfoodies heten ze, de aanhangers van het rawfood-dieet. In hun streven naar een gezond voedingspatroon eten ze het liefst rauw voedsel, vooral groenten en fruit. Koken, bakken en braden is uit den boze. Arend van der Heijden uit Heerlen is kok én raw food-volgeling. “Raw food moet vooral lekker zijn.”

Of ik een kop koffie wil, vraagt Arend van der Heijden (52) meteen na binnenkomst in de kookstudio in Heerlen. Koffie? Dacht dat dát voor een rawfoodie ook wel tot de ‘verboden vruchten’ zou behoren. “Nee hoor”, antwoordt Van der Heijden. Met mate, dat wel. En zeker geen Senseo, zo’n voorbewerkte koffiepad, maar zo puur mogelijk. “Je kunt zelfs koffie maken van ongebrande koffiebonen.” Hij serveert er zelfgemaakte koekjes bij. “Cocosmacrons.” Het is dat hij het erbij zegt, want ze lijken in de verste verte niet op de macrons uit de winkel. “Dadels, gember, kokos natuurlijk, en een beetje rauwe agave”, somt Van der Heijden wat ingrediënten op. Op lage temperatuur gegaard in de droogoven. Ik moet toegeven: smaakt zeker niet verkeerd zo’n raw food-macron. En dat is volgens Van der Heijden ook de bedoeling. “Als rawfoodie zit je niet de hele dag rauwe wortels en broccoli te knagen. Raw food moet vooral lekker zijn.” En hoe je lekker kookt, dat weet Van der Heijden als kok natuurlijk als geen ander. Hij werkte in restaurants door heel het land, voor theatergroepen en in kuuroorden. “Maar ik merkte na een aantal jaren dat ik er niet gelukkig meer van werd op lappen vlees om te draaien op de grill.” Van der Heijden raakte geïnteresseerd in Ayurveda, een hindoeïstische gezondheidsleer uit India, vegetarisch eten en gezonde voeding. En langs die weg kwam hij een aantal jaar geleden ook in aanraking met de raw food-beweging. Na een geleidelijke opbouw van drie jaar, eet van der Heijden op dit moment 100% raw. „Geen geraffineerde suiker, geen bloem, geen vlees en vis. En alles uit pakjes en voedsel dat industrieel is bereid, is voorbij”, zegt hij over de belangrijkste producten die hij weg laat. Maar er blijft nog genoeg over, verzekert de Heerlenaar. Allerhande zaden, vruchten en groenten, die hij betrekt bij natuurwinkels of rechtstreeks bij de producent. Want voor een rawfoodie moet alles zo biologisch, vers en natuurlijk mogelijk zijn. “Ja, dat kost tijd.” En je kunt niet zomaar naar de kantine voor een broodje kaas. “Klopt. Je moet steeds nadenken wat je de volgende dag gaat eten en daar de voorbereidingen voor treffen.” Want als rawfoodie maak je je eten voor een groot deel zelf. Als kok is die stap voor Van der Heijden natuurlijk wat minder groot. En hij was toch al gespecialiseerd in vegetarische en veganistische kookkunsten. Bovendien heeft hij van raw food inmiddels gedeeltelijk zijn beroep van gemaakt. In de kookstudio in Heerlen verzorgt hij raw food-workshops. Laat hij geïnteresseerden kennis maken met de smoothies, wraps of zijn raw food-lasagne. “Ik maak een Parmezaanse kaas van pijnboompitten, zeezout en gist”, zegt hij. En leidt zo zijn cursisten, in de kunst van het koken zonder fornuis. “Door te konfijten, te fermenteren of eten op lage temperatuur te garen in een droogoven.” Van der Heijden zelf zweert erbij. “Ik voel me fitter, heb meer energie en ben twintig kilo afgevallen.” Makkelijk is het raw food-dieet niet altijd. “Natuurlijk krijg je na een tijdje zin in een biefstuk en een biertje. Maar dan moet je sterk zijn.” Mensen die tijdens zijn workshops enthousiast worden over raw food raadt hij af om meteen ál te extreem met de voedingswijze aan de slag te gaan. “Dat moet je geleidelijk opbouwen. Uitproberen en aftasten. Je lichaam moet er ook langzaam aan wennen”, vertelt hij. “Ik heb er zelf ook drie jaar over gedaan.” Trouwens: het hoeft ook niet voor 100% rauw. Ook een dieet dat gedeeltelijk uit raw food bestaat, is volgens Van der Heijden al de moeite waard. “Ook dat is winst.”

Tekst: Ron Langenveld
Foto’s: Annemiek Mommers

Pin It

» Rawfood, WOWfood » Artikel Limburgs Dagblad: Rawfood /...
Geplaatst op: 7 Mei 2014

Comments are closed.

« »