greensmoothie2

Rawfooddieet dagboek: dag 50, 51, 52, 53, 54 , 55 , 56 , 57, 58, 59 & 60

Dagboekverslagen Arend

Dieetbasis: groene smoothies tbv DETOX
Emotie: nieuwsgierig naar vasten in de vastenperiode
Energieniveau: wisselend; van hoog naar zeer laag
Werkdruk: even wat minder…..; dáárdoor is er ruimte voor het toelaten van een lager energieniveau; hetgeen ik mijn lichaam dan ook gun …..

Met de start van de meteorologische lente is er een nieuwe periode aangebroken…. In de Ayurveda heet dit de ‘kapha-periode’ en deze manifesteert zich van maart t/m juni. Een sterk immuunsysteem is verbonden aan een sterk agni (lees verteringsvuur). Dit is ook de periode dat afvalstoffen (ama genaamd) een weg zoeken om het lichaam te verlaten …. Onverteerbare delen worden mentaal en fysiek, psychisch en emotioneel groter….. Dit is dé periode om het verteringsvuur harder te laten branden om te kunnen verbranden en lozen…. Vasten vanuit het christendom heeft dezelfde insteek, duurt echter slechts 40 dagen; start aswoensdag en eindigend met aanvang van Pasen. De wens de vastenperiode volledig door te lopen heeft er toe geleid dat mijn 100-dagen challenge uitgebreid zal worden naar 104 dagen ….
Het lichaam is in deze periode van het jaar echt klaar om fysieke problemen aan te pakken (denk aan stress, stijfheid, oververmoeidheid… allemaal gevolgen van een trage vertering). Het is niet voor niets dat ‘detoxen’ zo populair is in deze tijd van het jaar … 5000 jaar geleden wisten ‘zieners’ dit al en stelden het op schrift; daaruit volgden ‘de Ayurvedische leefwijzen…. ‘
Heden ten dage kopiëren we deze eeuwenoude kennis zonder het te beseffen!

Ook ik voel de lente ‘aan de deur kloppen’ of noem het de ‘kapha- of vastenperiode’.
Ik zal dan ook weer de Ayurvedische klok in acht nemen en in mijn dagelijks leven /dagelijkse rituelen inbouwen. Bij tijd en wijle verwaterd dit door werkdruk en andere externe omstandigheden… Telkens weer …
De lente / vastenperiode / kapha periode is dan ook de ideale tijd om ‘bij te stellen ‘:

1. De ayurvedische consumeringspatronen respecteren
– meer bewegen
– warm water met verse gember vaker tussendoor drinken om de smaak bitter meer toe te voegen in dagelijkse leefpatronen….
-Verder heb ik besloten de verhoudingen (40 % greens, 60 % fruits) om te draaien …. dus …. het verteringsvuur opstoken dmv 60 % GREENS en 40 % fruits !!! Met de nadruk op ‘verse gember’.

2. Toevoegen van probiotische producten
Bijv.; Kefir , Kombucha en zelfgemaakte fermentaties

fermentatie-cashews

Fermentatie van cashews

Fermentaties van pickles

Fermentaties van pickles

3. Vermijden van zware voedingsmiddelen algemeen advies:
Fastfood en voorbehandelde voedingsmiddelen ( toevoegingen van E-nrs en chemische suikers) hebben vooral in deze periode meer kans om te blijven plakken in het darmkanaal en daarmee het verhoogde verteringsvuur te belemmeren…..

60 % greens 40 % fruit

20 gr. spinazie
1 zoetzure appel
20 gr. romeinse sla
1 grapefruit
5 cm verse gember / verse kurkuma
Handjevol groene kiemen
1 mango
2 eetlepels green grass powder
2 kiwi’s
250 ml kokoswater
3 eetlepels Chiazaad (geweld)

Pin It

» Dagboekverslagen Arend » Rawfooddieet dagboek: dag 50, 51,...
Geplaatst op: 14 Jan 2014

Comments are closed.

« »