Ayurveda kookworkshop

De workshopsite: “Een culinaire reis door je lichaam!”

Ayurveda, WOWfood

Een eetbeleving die je tot in je cellen voelt!

Op een prachtige locatie in het Limburgse plaatsje Lottum vind je Huys KaldenBroeck. Een idyllisch gastenhuis midden in het beschermd Limburgs natuurgebied. Op deze unieke locatie wordt de Ayurvedische kookworkshop gegeven door Chef-kok en Food Designer Arend van der Heijden.

Koken vanuit het hart
Lang heeft Arend van der Heijden gezocht naar de relatie tussen gezondheid en voeding om uiteindelijk het antwoord te vinden in de oude Ayurvedische teksten. Daaropvolgend is Arend in diverse landen geweest, op zoek naar de essentie van de Ayurvedische voedingsleer.

‘Ik was meteen geboeid door de invloeden en ritme van deze voedingsleer. Tegelijkertijd ontdekte ik dat wanneer mensen eten, ze dat vaak eerst met hun hoofd doen. Als je met je hoofd eet dan raak je de verbinding met de natuur kwijt.’ Door te koken vanuit de Ayurvedische voedingsleer, leer je vanuit je hart en persoonlijke geschiedenis te eten.

Arend ontdekt ook dat het eten van bepaalde type voeding kan betekenen dat er een deel van je persoonlijke geschiedenis herleeft, ‘het is alsof je oma je even op je schouder klopt.’ Sindsdien kookt hij alleen nog maar vanuit het hart.

Je kunt niet verteren als je niet loslaat
zoals de meeste mensen zijn we gedurend ons leven altijd op zoek naar manieren om ons leven nog beter te maken, mooier te maken of spiritueler te maken. Volgens Arend kan Ayurveda helpen in die zoektocht. Koken is zijn manier om mensen te helpen een antwoord te vinden. ‘Mijn missie is om te inspireren en iets moois te creëren door mensen bezig te laten zijn met het nu maar ook door ze kennis te laten maken met voeding en smaken en ze op die manier houvast te bieden. Ik wil me geven aan mijn gasten door middel van mijn koken, ik heb zelf ook geleerd hoe je van pijn naar passie kunt koken.’ Dat heeft een diepe nawerking gehad, maar het betekende ook dat alle pijn omgezet kan worden naar iets positiefs, iets goeds.

Volgens de Ayurvedische voedingsleer kun je de meeste problemen gewoon herleiden naar de spijsvertering. Je kunt namelijk niet loslaten als je niet verteert. Alvorens je gaat eten dien je dankbaar te zijn voor de voeding die je tot je gaat nemen. Met dankbaarheid waardeer je de voedende functie van het voedsel, je gaat een positieve verbintenis aan met het voedsel dat je eet. Alleen dan laat het lichaam los zonder weerstand, en als het lichaam loslaat dan zullen de emoties snel volgen. Voeding is een spirituele en culinaire reis door het lichaam. Met als belangrijkste element, leren loslaten.

Elk ingrediënt vertelt een verhaal…
Voeding vertelt een verhaal, elk ingrediënt die wordt gebruikt vertelt een ander verhaal en wanneer je kookt volgens de Ayurveda dan maak je verbinding met het geheel.

Tijdens deze kookworkshop neemt Chef kok Arend van der Heijden je mee in de wereld van Ayurveda. Samen maak je op verrassende wijze kennis met de ingrediënten, de 6 pure smaken van deze keuken en leer je de basisbeginselen van de Ayurvedische gezondheidsleer. Een bijzondere workshop voor ieder die open staat voor fijne ontmoetingen of gewoon even wil genieten van een heerlijke maaltijd op een unieke plek…. Samen met Arend bereid je een heerlijke avondmaaltijd, waar je na afloop met elkaar van zult genieten.

Foto en tekst: De workshopsite

Pin It

» Ayurveda, WOWfood » De workshopsite: “Een culinaire reis...
Geplaatst op: 20 Jan 2015

Comments are closed.

« »